Yüksekte Çalışma Güvenliği

30-05-2019 15:03
Yüksekte Çalışma Güvenliği

Düşme Riskine Karşı Yeterli Önlem Aldınız mı?

 

1973 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Tüzüğü’nün 521. maddesi, gerekli durumlarda emniyet kemeri kullanımının esaslarını belirlemiştir. Buna göre, 4 metreden fazla yüksekliği bulunan binaların dış kısımlarında, çatılarda ve bu tür tüm yüksekliklerde Emniyet Kemerleri, bağlama ipleri ve baret gibi koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Bu kapsamda paraşüt tipi emniyet kemeri, bel kemeri, güvenlik halatı, geri sarımlı düşüş durdurucu, güvenlik ağı, lanyard, şok emici, yaşam hattı gibi ürünler büyük önem arz ediyor.

Toplam iş kazaları içinde yüksek yerden düşme, büyük bir orana sahip. Özellikle inşaat sektöründe en çok ölümle sonuçlanan iş kazası düşmedir. Yaklaşık 4 metre ve üzeri yüksekliklerden düşüşlerde ölüm ihtimali oldukça fazla.

İş güvenliği kurallarının ihmal edilmesi ve bilgi eksikliği, can kaybıyla sonuçlanan düşmelerin sebepleri arasında ilk sıralarda geliyor. Riski en aza indirmek için sorumlu ve bilinçli davranarak doğru ürünler doğru şekilde kullanılmalı, iş güvenliği konusunda hem işveren hem de çalışanlar eğitim görmeli.

 

İş Emniyet Kemeri Çeşitleri

 

Emniyet kemerleri kullanım yerlerine göre; genel amaçlı kemerler, kapalı alanlarda kullanılan kemerler ve dik yapıların yüzeyinde çalışırken kullanılan kemerler olarak sınıflandırılabilir.

Genel amaçlı emniyet kemerlerinde belli başlı iki tip ürün mevcut; bel kemerleri ve paraşüt tipi kemerler. Bel kemeri, adından anlaşılacağı üzere, sadece bel bölgesini sararken, paraşüt tipi kemerler, bacak ve omuzlardan da geçirilir. Paraşüt tipi İş Emniyet Kemeri, düşme anında vücuda etki eden kuvveti sadece belde toplamaz, bacaklara ve omuzlara da yayar, dolayısıyla iç organların zarar görme ihtimalini yüksek oranda düşürür.

Bel tipi ve paraşüt tipi arasında seçim yaparken, düşme pozisyonunda kalma süresinin maksimum değeri ve çalışma biçimi, belirleyici etkenlerden. Kurtarılmaya kadar geçecek süre uzunsa, havada asılı kalma pozisyonunda vücudun zarar görmemesi için paraşüt tipi kemer kullanmak gerekecektir.

Tank gibi yüksek ve kapalı alanlarda kullanılacak kemerler kayış takımları ve kurtarma ipinden müteşekkildir. Kule gibi dik yapıların yüzeyinde cam silme türü işler yaparken ise tırmanmayı ve elleri kullanarak iş görmeyi destekleyen emniyet kemerleri kullanılır. Bunlar bir D noktası ile iki noktadan bağlanır.

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.