Vücut Koruyucu Kıyafet Standartları Nelerdir?
Yüksek Güvenlik İçin Standartları Önemseyin
Vücut koruma amacı taşıyan iş kıyafetlerinin seçimi yüksek derecede dikkat gerektirmekte. Kullanılan vücut koruyucu kıyafetler gerekli şartları sağlamıyorsa, gerçekten güvenli ve verimli bir iş ortamından bahsedilemez.
Bu noktada, işe ve standartlara uygunluk büyük önem taşıyan konular. Seçilen kıyafet, iş kolunun içerdiği tehlikelere karşı en az, standartların belirlediği ölçüde koruma sağlamalı. İş güvenliğinde Avrupa Standartları, gerekli güvenlik şartlarının sağlanıp sağlanmadığı, ne ölçüde güvenlik sağlandığı konularında rehberdir. Dolayısıyla vücut koruyucu kıyafetleri satın alma aşamasında bu standartlarla ilgili yeterli bilgiye sahip olmak gerekiyor.
Peki, İş Güvenliği Kıyafetleri Standartları nedir?
İş Güvenliği Kıyafetleri Standartları
EN 340, genel iş elbiseleri standardıdır. Ergonomi, uyumluluk, zarar verici özelliğe sahip olmama, büyüklük gösterilişi, işaretleme ve eskitme konularındaki genel performans özelliklerini ve üretici firma tarafından sağlanan bilgileri kapsar.
EN 343, yağmurluk standardıdır. Yağış, zeminden kaynaklanan nem ve sis etkenlerine karşı koruma sağlayan kıyafetlerin üretiminde kullanılan materyalleri ve birleşme yerlerine uygulanan deney yöntemlerini ve bunların özelliklerini kapsar.
EN 412, kesilmeye karşı koruma sağlayan önlüklerle ilgili özellikleri kapsar.
EN 469, alev ve ısıdan koruyucu elbise standardıdır. Yangınla mücadele gibi faaliyetler sırasında kullanılan kıyafetler için temel performans kurallarının derecelerini kapsar.
EN 1073, radyoaktif bulaşmaya karşı koruyucu kıyafetlerle ilgili özellikleri kapsar.
EN 1149, antistatik özelliğe sahip koruyucu kıyafetlerle ilgili özellikleri kapsar.
EN 13034, sıvı kimyasal maddelere karşı koruyucu kıyafetlerle ilgili özellikleri kapsar.
EN 13982, katı parçacıklara karşı koruma sağlayan koruyucu kıyafetlerle ilgili özellikleri kapsar.
EN 14127, patojenlere karşı koruma sağlayan, tekrar kullanılabilir kıyafetlerle ilgili deney yöntemlerini ve kuralları kapsar.
EN 20471, reflektif kıyafet standardıdır. Gün ışığında ve karanlıkta kullanıcının fark edilmesini sağlayan kıyafetlerle ilgili özellikleri kapsar.
EN ISO 11611, kaynak ve ilgili faaliyetlerde kullanılan koruyucu kıyafetler için performans kurallarını kapsar.
EN ISO 11612, İş Güvenliği Kıyafetleri Standartlarından bir diğer olan bu standart ise kullanıcıya ısı ve aleve karşı eller hariç vücut koruması sunan ve esnek materyallerden üretilen kıyafetler için performans kurallarını kapsar.