Kişisel Koruyucu Donanımlar Nedir?
KKD yani kişisel koruyucu donanımlar, işyerlerinin bulundurduğu riskler sebebiyle daha güvenli bir yer haline getirmek ve insanların önce iş güvenliğini sağlayarak daha sonra çalışmaya teşvik etmek için yapılan eğitimler, denetlemeler, talimatlar ve prosedürleri içermektedir.
Kişisel koruyucu donanımların ehemmiyetini anlamak ve konuyu daha iyi kavramak için en basit örneği ile işyerlerinde başımıza gelebilecek risklerden bazıları şöyledir:
Gazlı ortamlardaki solunum yüzümden akciğer hastalıkları,
Malzeme düşmesi ile baş veya vücut yaralanmaları,
Uçan parçacıklar veya sıçrayan sıvılar yüzünden göz yaralanmaları,
Aşındırıcı malzeme temaslarından cilt yaralanmaları,
Aşırı sıcak veya soğuğun vücuda etkileri diyebiliriz.
Kişisel koruyucu donanımlar, bu gibi kaza risklerinin çalışanları teknik önlemlerle veya çalışma yöntemleriyle toplu olarak koruma sağlanamadığı ya da kaza ihtimallerinin sınırlandırılamadığı durumlarda çalışanların kullanmaları içindir.
Bu konuda başta devlet olmak üzere işverenin ve işçinin de sorumlulukları bulunmaktadır. Devlet, Avrupa birliğine uyum çalışmaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan kişisel koruyucu donanımlarla ilgili 2 yönetmelik ve 4 adet tebliği yürütmeliğe koymuştur.
İşverenin sorumluluklarından ilk olarak KKD’leri gerekli zamanda ve gerekli yerde KKD kullanımına ilişkin risk belirleme tablosuna göre uygun olan KKD’leri temin edip mevsimine uygun bir şekilde teslim etmektir. Aynı zamanda bu verilen KKD’leri kullanım kuralları, hangi risklere karşı kullanılacağı, yeri ve şekli de anlatılarak bu konuda çalışanlara eğitimler verip iş güvenliği personelleri ya da idarecilerle birlikte örneklemeler ve teşvik çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Son olarak ise ilk kademe yöneticiler ve iş güvenliği uzmanları ile birlikte denetimler yapıp koruma özelliğini kaybeden KKD’lerin artık uygun olmadığı belirlenirse yenileme yapmaları gerekmektedir. İşçilerin bu konudaki sorumlulukları ise onlarla yapılan eğitimler de öğretildiği gibi KKD’nin ne gibi rahatsızlığı olduğu düşünülse de sabır ve tahammül göstererek tamamen kullanmakla yükümlüdürler.
KKD Çeşitleri
Baş koruyucuları,
Kulak koruyucuları,
Göz ve göz koruyucuları,
El ve kol koruyucuları,
Solunum sistemi koruyucuları,
Cilt koruyucuları,
Ayak ve bacak koruyucuları,
Gövde ve karın bölgesi koruyucuları,
Vücut koruyucuları, olarak ayırmak ve kendi içlerinde hepsinin işyerinizdeki riske uygun olarak sınıflandırıp size uygun özellikli olanlarını bulmak mümkündür.