İş Yerinde İşitme Koruma

İş Yerinde İşitme Koruma

İşyerlerinde oluşan kazalar denilince daha çok insanlarımızın aklına en kötüleri gelmektedir. Hal böyle olunca da kulak korumanın önemini düşünmeyebiliriz fakat çoğu işyerimizde daha çok imalathane ya da herhangi bir ürün üreten fabrikalarımızda çalışanların büyük kısmı, tehlikeli gürültü seviyelerine maalesef maruz kalmaktadırlar.

Belirli sektörlerde kişiler diğer sektörlere nazaran daha çok risk altına girmektedir. Bunlara örnek olarak; imalat endüstrisindeki işçiler Tinnitus, yani bir ses kaynağı olmamasına rağmen bir veya iki kulakta çınlama ya da uğultu hissi gibi tehlikelerle daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca bu konuda madencilik sektörü herhangi bir endüstrinin içinde bulunduğu tehlikeli gürültü kaynağı olarak yapılan değerlendirmelerde en yüksek frekansa sahip olan sektör olarak yapılan araştırmalarla sabittir. 

Normal standartlar üzerine bir insanın 8 saat boyunca maruz kalacağı desibel kontrol altına alınmaya çalışılıp bu konuda Dünya’da ve ülkemizde çeşitli kurum ve oluşumlar tarafından sınırlamalar getirilmeye çalışılmaktadır. Bir insanın iş yerinde  8 saat boyunca kalmasına izin verilen desibel 90 desibeldir ancak gürültü seviyesi 5 Db yukarı çıkarsa yani 95 desibele ulaştığında bu 8 saatlik farkı yarıya yani 4 saate düşürülmesinde fayda görülmektedir. 

Bu gibi gürültülü durumlarda da olsa işçilerin işlerini tamamlaması gerekir. Bu gürültüye maruz kalmak zorunda kalınan işyerlerinde izlenilmesi gereken bazı yollar ya da tedbirler vardır. İlk olarak kalıcı işitme kaybını önlemek için ses kaynağının yani makinenin mühendislik kontrollerinden geçip yağının ve bakımının eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Bu maddeye ek olarak makinenin kendine ses yalıtımı olarak güvenlik duvarları ya da perdeler gibi önlemlerde alınabilmektedir. Daha sonra yapılacak yöntem ise işçi ve ses arasında güvenlik duvarlarını işçi tarafına çekmektir. Bu da kulak koruyucu ekipmanlar ile sağlanır. Ekipman türleri:

Kulak tıkaçları ve benzeri cihazlar, 

Tam akustik baretler,

Endüstriyel baretlere uyan kulaklıklar, 

Kapalı devre haberleşme alıcısı olan kulak koruyucuları, 

İç haberleşme donanımlı kulak koruyucuları,


Korumada devamlı ve istikrarlı kalınabilmesi için ise sürekli olarak ses kaynaklarının kontrolleri ve işçilerin muayene takibi yapılarak içerideki gürültü düzeyinin izlenmesidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.