İş Güvenliğinde Ayak Sağlığı

İş Güvenliğinde Ayak Sağlığı
  İş yerinde oluşan ayak yaralanmalarını delinme, ezilme, burkulma gibi kazaların yanında bir de kayma, düşme, hareket halinde uzun kalmadan dolayı oluşan yaralanmalardan ve çeşitlerinden de diğer taraftan bahsedebiliriz. Bunların yanında birde işyerinde her ne kadar çok büyük sıkıntılar olarak kabul edilmese de nasırlar, batık ayak tırnakları gibi sıkıntılar da boy gösterebilmektedir.

Bu gibi durumlardan dolayı işyerlerinde giyilen koruyucu ayakkabılar; ayağa düşen nesneler, sivri cisimler, sıcak ortam veya soğuk ortam, ıslak veya kaygan zeminler ya da kimyasallardan korunma gibi fiziksel tehlikeler için vardır.Ayak koruma kısmında ihtiyacımız olan ayakkabı çeşidini iyi seçmemiz gerekir bunun için ise işyerindeki riski iyice idrak etmemiz gerekmektedir. Böylece oluşacak kaza riskini de amacımıza uygun olarak en düşük seviyeye çekmiş olacağız.

Aldığınız ayakkabı da olması gereken genel özellikler şu şekildedir:

-Topuğu tutan ve yürürken kaymayan sert topuk,

- Ayak parmaklarında ve tırnaklarda basıncı önlemek için ayaklarda yeterli derinlik ve genişlik,

-Ayağın ucunda bükülmeyen bir taban,

-Ayakkabı, ayakkabının ortasındaki kemer altından bükülmemelidir,

-Kaymaz lastik sırtı ile sağlam, iyi doldurulmuş sentetik veya kauçuk taban,

- 2.5 cm'den daha yüksek bir topuk,

-Ayaklarınıza uyan bir şekil.

Yaptığınız işe göre koruyucu ayakkabı türleri ise şu şekilde gruplandırılmıştır:

Koruyucu tonikin derecesi, üst malzemelerin kalınlığı ve tipi ayrıca tabanın kalınlığı ve tipi. Kimyasal dirençli taban, penetrasyona dirençli orta taban ve elektrik iletken / antistatik özellikler gibi özel özellikler de mevcuttur. İş ile ilgili tüm riskler, oluşacak ihtimal kazaları önlemek ve ayrıca ayakkabıların özel gereksinimlerini belirlemek için değerlendirilmelidir.

  • Mekanik laboratuvarlarda veya jeolojik, ziraat veya mühendislik saha gezilerinde çalışan atölye, bakım ve çalışanlar çelik kapaklı uygun botlar giymelidir.
  • Laboratuvarlarda çalışan tüm insanlar kapalı ayakkabı giymelidir.
  • Kimyasal laboratuvarlarda çalışan insanlar, tehlikeli maddelerin dökülmesine karşı dayanıklı ayakkabılar giymelidir.
  • Uzun süre ayakta duran veya yürüyen insanlar destekleyici, kapalı ayakkabı giymelidir.

 

Bu bilgiler biraz karışık gözükse de biz iş yerinize uygun ayakkabıyı alırken bu konuda doğru ayakkabıyı belirleme aşamasında isbu.com.tr ile iletişime geçmenizi bekliyoruz ve iş yerinizdeki riskten bahsedip size en uygun ayakkabıyı belirlemenizde yardımcı olmak için hazırız.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.