Döküm İşçileri için Aluminize Kıyafetlerin Önemi
DÖKÜMHANE ÇALIŞMALARINDAN KAYNAKLANAN RİSKLER
Erimiş demirin sıcaklığı, prosesin aşamasına bağlı olarak 1450°C (2642°F) ile 1550°C (2822 °F) arasında değişir. Alüminyum gibi diğer metaller daha düşük bir erime sıcaklığına (800°C/1475°F) sahip olabilir ancak yine de bir o kadar tehlikelidir. Hangi tür metalle uğraşılırsa çalışılsın, kazara ciltle temas, kalıcı yanık yaralanmalarına neden olacak ve potansiyel olarak ölüme yol açacaktır.
Sıcak metale nem verildiğinde, su anında kaynar, tükenir ve işçinin üzerine sıçrayabilecek bir buhar patlaması yaratır. Bazı kimyasal katkı maddeleri eklendiğinde de benzer bir olay meydana gelebilir. Küçük nem izleri bile (metal artıkları, grafit aletler veya potalarda bulunan) istenmeyen sıcak metal çıkıntılarına neden olabilir.
Bu nedenle iş istasyonu düzeninin ve operasyonel sürecin, işçinin erimiş metalden güvenli bir mesafede çalışmasına olanak tanıyacak şekilde tasarlanması önemlidir. Çalışana ekstra koruma sağlamak için mümkün olduğunda sabit aparatlar (ısı perdeleri gibi) de kurulabilir.
Bu önlemlere rağmen, çalışanların aşağıdaki gibi tehlikeli görevleri yerine getirirken alüminize giysilerle uygun şekilde donatılması önemle tavsiye edilir:
- Metal artıklarının fırına doldurulması.
- Alaşımlama
- Fırına dokunmak
- Cürufun gözden geçirilmesi
- Erimiş metalin taşınması veya aktarılması
Ayrıca sıcak metal, işçiyi uzaktan bile etkileyebilecek yoğun radyant ısı da yayar. Yüksek düzeyde radyant ısıya sürekli maruz kalma, bazen çalışanın farkına bile varmadan, ısı stresi yaralanmalarına (ısı bitkinliği veya sıcak çarpması) yol açabilir. Aluminize kumaşlar radyant ısının %90'ından fazlasını yansıtarak çalışana daha fazla konfor sağlar.
Metal işleri için uygun bir Birincil KKD seti, alüminize bir tulum, alüminize eldivenler, ultraviyole ve kızılötesi göz koruyucu yüz siperliği ve ayak koruması (tozluklar) içeren alüminize başlık içermeli ve ISO 11612:2015 Avrupa standartlarıyla uyumlu olmalıdır.