Farklı Isı Türleri – Çalışma Ortamındaki Tehlikeler

Farklı Isı Türleri – Çalışma Ortamındaki Tehlikeler

Farklı Isı Türleri

Isı enerjisi söz konusu olduğunda, işyerinde karşılaşabileceğiniz üç ana tür vardır: radyant (termal radyasyon), konvektif ve iletken. İşte her ısı türünün hızlı bir özeti ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı

Radyant Isı

Radyant ısı, kızılötesi radyasyondan kaynaklanır. Bu tür enerji, değişen frekanslarda dalgalar halinde hareket ettiğinden insan gözüyle görülemez.  Radyant ısı güneşten, alevlerden veya fırınlar veya endüstriyel fırınlar gibi sıcak yüzeylerden gelebilir. 

 

Sanat galerilerinde ve depolama tesislerinde radyant ısı, doğal güneş ışığından veya yapay aydınlatma armatürlerinden gelebilir. Sanat eseri koleksiyonlarında optimum sıcaklık koşullarını korumak amacıyla radyant ısı düzeyini kontrol etmek önemlidir. 

Konvektif Isı

Bu tür ısı, sıcak havanın veya sıvının bir nesnenin üzerinden geçmesiyle oluşur. İşyerinde konvektif ısı tehlikeleri sıcak sıvılara (erimiş metal gibi), buhara veya sıcak gazlara maruz kalmayı içerebilir. Dökümhanelerde, kazan dairelerinde veya diğer yüksek ısılı alanlarda çalışan çalışanlar, konvektif ısı tehlikelerine karşı özellikle risk altındadır. 

İletken Isı

İletken ısı, farkında olmayan çalışanların yaralanmasına neden olabilir

Şekil 2. İletken ısı, farkında olmayan çalışanların yaralanmasına neden olabilir

(Kaynak: Freepik )

 

Bu tür ısı, ısının katı cisimlerden aktarılmasından kaynaklanır. İletken ısı tehlikeleri, borular veya radyatörler gibi sıcak yüzeylere maruz kalmayı içerebilir. Kazan dairelerinde veya diğer yüksek ısılı alanlarda çalışan çalışanlar özellikle iletken ısı tehlikelerine karşı risk altındadır. 

Isıdan Kaynaklanan Tehlikeler Nasıl Azaltılır

Bariyerler kullanarak ve güvenli çalışma uygulamalarını uygulayarak varlıkları ısı tehlikelerinden koruyun

Şekil 3. Bariyerler kullanarak ve güvenli çalışma uygulamalarını uygulayarak varlıkları ısı tehlikelerinden koruyun

(Kaynak: Freepik )

  • Isı bariyerlerini kullanın

Bariyerler ısının tehlikelerini azaltmanın en etkili yollarından biridir. Bariyerler ısıyı yansıtır veya emer, çalışma alanına ulaşan ısı miktarını azaltır. Bariyerler tuğla, beton, metal veya camdan yapılabilir. Isı kaynağı ile varlık arasına bariyerler yerleştirilmelidir. 

 

Isıyı yansıtmak veya absorbe etmek için kullanılabilecek birçok malzeme vardır. Bu malzemeler su, buz, kum, kil, taş ve çimentoyu içerir. Su, radyant ısıyı yansıtmak veya absorbe etmek için en etkili malzemelerden biridir. Su ısıtıldığında buharlaşır ve etrafındaki havayı soğutur. Bu, çalışma alanındaki sıcaklığın serin ve rahat tutulmasına yardımcı olabilir. Kum, kil, taş ve çimento iyi radyasyon emicilerdir ve çalışma alanındaki sıcaklığın serin tutulmasına da yardımcı olabilirler. 

 

Alüminyum, kızılötesi enerjiyi yansıtmada en verimli metallerden biridir ve duvar, tavan gibi yüzeylere kaplanabilir. Düşük bir termal iletkenliğe sahiptir; bu, diğer metaller gibi absorbe etmek yerine güneş ışığından veya alevlerden gelen kızılötesi radyasyonun çoğunu yansıttığı anlamına gelir. Sonuç olarak alüminyum, sanat eserlerinin sergilendiği sergilerde yüksek sıcaklıklarla ilişkili tehlikelerin azaltılmasına yardımcı olur. 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.